Romana


PRIMARIA COMUNEI LAZA
PREZENTARE LOCALA

    Comuna Laza, judetul Vaslui este situata in podisul Central al Moldovei, la o distanta de 12 km spre vest de municipiul Vaslui fiind traversata de D.N. 2F  Vaslui–Bacau.
    Comuna Laza in urma reorganizarii administrativ-teritoriale reglementate de Legea nr. 84/2004  prin care s-a desprins comuna Puscasi cu 4 sate din comuna Laza, mai are in componenta in prezent 4 sate si anume:

 • satul Laza - resedinta de comuna,
 • satul Sauca amplasat la 2 km est de centru comunei,
 • satul Rasnita amplasat la 2 km vest de centrul comunei,
 • satul Bejenesti amplasat la 4 km este de centrul de comuna si la 1 km est de satul Sauca.

    Comuna Laza pe langa soseaua Vaslui - Bacau (DN 2F) care o traverseaza de la est spre vest mai are urmatoarele principale cai de comunicatie:

 • drumul judetean - DJ 247 care intra din DN 2F Vaslui-Bacau in satul Laza, resedinta comunei, fiind asfaltat pe 2 km pana in centru civic apoi drum pietruit, iese prin partea de est din satul Laza, intra si traverseaza satul Sauca pe circa 3 km, trece prin satul Bejenesti si intra in comuna Balteni;
 • drumul comuna 105 care intre pe teritoriul comunei din DN 2F Vaslui-Bacau (zona fostului IAS Laza) si trece prin marginea satului Rasnita parcurgand 3.3 km pe raza comunei dupa care intra in comuna Delesti satul Harsova, fiind drum pietruit.
 • drumul comunal 105A care pleaca din centrul civic - Primaria Laza spre nord traverseaza satul Laza pe 1.5 km fiind pietruit pana la iesirea din Laza si ajunge in satul Rasnita prin partea de est a acestuia, dar de la iesirea din Laza pana la intrarea in Rasnita pe circa 1 km fiind drum din pamant;
 • drumuri satesti, ulite, strazi, drumuri de exploatare agricola din pamant pe circa 35 km pe total comuna;

    Alimentarea cu apa a comunei se face din puturi forate individual la suprafata, iar in satul Laza functioneaza o instalatie foarte veche de alimentare cu apa care deserveste 100 de familii, total insuficienta fata de cerintele si lipsa de apa din comuna. Satele Laza, Sauca si Rasnita beneficiaza de retea telefonie fixa prin Romtelecom, iar satele Laza si Sauca beneficiaza de retea de televiziune prin cablu. Toate satele sunt electrificate si exista iluminat public in toate satele.

    Informatii demografice (inclusiv numar de gospodarii) si privind suprafata:
    Suprafata totala a comunei Laza este de 2751 ha din care in intravilanul localitatilor este o suprafata de 279 ha. Din totalul suprafetei un numar de 2.073 ha se afla la gospodariile populatiei si 678 ha la persoane juridice.
    Terenul aferent gospodariilor populatiei se compune din:

 • 1.728 ha arabil, 
 • 80 ha paduri-tufarisuri,
 • 65 ha curti constructii,
 • 200 ha alte terenuri.

    Terenul aferent persoanelor juridice se compune din:

 • paduri 45 ha,
 • curti-constructii 45 ha,
 • teren agricol 395 ha din care 190 ha pasune comunala primarie si 205 ha teren apartinand fostului IAS Laza (ADS) in prezent, alte terenuri 195 ha (lacul de acumulare Puscasi - S.G.A.Vaslui).

    Gaz metan
    Proiect de aducerea gazului metan in comuna in situatia extinderii aductiunii de gaz din municipiul Vaslui - un deziderat de viitor al locuitorilor comunei Laza;

    Acces la cai de comunicatie
    Locuitorii comunei Laza au acces direct la D.N. 2F Vaslui-Bacau prin D.J.247 Laza-Balteni si prin D.C. 105 Laza-Harsova precum si prin alte drumuri satesti si de exploatare;

    Acces la calea ferata
    Statia CFR Balteni prin DJ 247 Laza-Balteni - circa 7 km sau statia CFR Vaslui prin DN 2F - circa 12 km;

    Acces la cai de telecomunicatii:
    Satele Laza, Sauca si Rasnita sunt telefonizate prin reteaua de telefonie fixa a Romtelecom in satul Laza existand o centrala automata digitala de 200 de numere.

    Baza sportiva:
    Exista teren de fotbal amenajat cu gazon natural;
Copyright Author - MindMagnet Software Romania - developed for KYO INC